Budite u toku, primajte najnovije vijesti o izdanjima Hum naklade!

* indicates required
Što Vas sve zanima iz ponude Hum naklade?
 
Komplet:
Slikovnica-stihovnica "Večer u gnijezdu ježeva"
s uputama za roditelje i odgajatelje, 16 stranica
"Moja prva risančica-pisančica"
s uputama za roditelje i odgajatelje
72 stranice, Meki uvez, Predškolska dob, ISBN 978-953-6954-06-0, 59,00 kn
autor: Smiljana Kovač-Prugovečki
ilustrator: Branka Lovrović
Vježbe grafomotorike koje predlaže autorica pozdravit će svi koji podupiru dijete u njegovu odrastanju i razvoju. Koristit će onima kojima je zadaća samo pratiti i poticati razvoj funkcija koje prethode usvajanju pisanja, ali i onima koji terapeutski rade s djecom.
Autorica nudi obrazac, a onome tko s djetetom radi ostaje prilagoavanje vježbi mogućnostima i potrebama djeteta. Prvih pet cjelina ima definiran razmak između pojedinih predložaka, a svi predlošci imaju smjer njihovog izvođenja. Savladavajući zadane predloške dijete vježba finu motoriku, smjer slijeva-nadesno, koncentraciju, pamćenje, orijentaciju u prostoru. Vježbe konkretiziraju teorijske postavke suvremenih autora gdje vježbe grafomotorike u risančici slijede nakon izvođenja određenih pokreta u prostoru. Autorica nudi i primjere koji će odgojiteljima potaknuti maštu i teoretska znanja da sami kreiraju nove, djeci primjerene i zanimljive vježbe.
U svakom slučaju, Risančica-pisančica dobrodošlo je osvježenje u mnoštvu izdanja s istom ili sličnom temom, te je od srca preporučam.

Lidija Vuković, prof.
logoped
Slikovnica-stihovnica
s risančicom-pisančicom

Uradak Smiljane Kovač - Prugovečki pod naslovom "Večer u gnijezdu ježeva" izražava njezino bogato iskustvo i ljubav prema djeci u ranoj dobi. Sa svojim metodičkim dodacima bit će korisna pomoć i doprinos neposrednom odgojno-obrazovnom radu u predškolskim ustanovama. Istodobno je to i prilog bogatstvu ponude za predškolsku djelatnost. Posebno je naglašen toliko potreban, prisan i topao odnos između roditelja i djece, ljubav roditelja prema djeci i djece prema roditeljima. Iz topline roditeljskog doma proizlaze sve humane vrijednosti svakog društva. Tekst je primjereno ilustrirala Branka Lovrović.

Anka Došen-Dobud, prof.
HUM NAKLADA d.o.o.  //  Mandrovićeva 3a  //  ZAGREB
tel: 01/2306025  //  fax: 01/2306024  //  mail: hum-naklada@inet.hr
Izlazi svaka dva mjeseca.
Daje pregled o aktivnostima u proteklom razdoblju i najave događanja u slijedećem.
U svakom broju posebne pogodnosti, nagradne igre...
Jednom reče Mali Tigar Malom Medi: „Dođi, idemo u grad i pokazat ću ti kako se mora prelaziti ulica.“
„O da“, viknu Mali Medo, „ja sam potpuno oduševljen.“
On obuče svoje gojzerice i krenuše. Naprijed Tigar, a iza njega Medo.

Kako je dobro znati snalaziti se u prometu. Obojica su bili oduševljeni novim učenjem. Znali su da ne smiju trčati kao neki zec preko ulice. Bolje oprezno kao medo ili kao tigar. U priči se susreću raznoliki likovi koji upotpunjuju dramatski dio priče i time joj daju živost i duhovitost. Janoscheva izražajna sredstva preko njegovih likova daju dodatnu dimenziju u komunikaciji pisac – čitatelj.
Knjiga je bogato oslikana ilustracijama koje prikazuju mnoge situacije u prometu kao i prometnu signalizaciju.

Ovo je još jedna knjiga iz Ciklusa priča o Malom Tigru i Malom Medi u kojima Janosch svaki put razrađuje određenu problematiku na jednostavan i poučan način. Problemi, poteškoće u životu, neostvarene želje, nedoumice, potreba za učenjem i novim spoznajama; sve su to univerzalna pitanja koja su u Janoschevim knjigama za djecu prikazana dramatski i zabavno, i uvijek zanimljivo.
TIGAR I MEDO U PROMETU
Tvrdi uvez
48 stranica
79,00 kn
ISBN 978-953-6954-68-1
autor i ilustrator: Janosch
Svaki tigar jednom poželi bicikl. On želi, naime, temeljito proučiti druge narode i običaje i posjetiti njegovu zaručnicu Maju Papaju. Zato mora dobro znati voziti bicikl da mu se ne bi nešto dogodilo. Kad je svoju želju saopćio Malom Medi, ovaj ga je upozorio na opasnosti koje prijete u prometu. Mali Tigar je bio jako tužan, nije mogao čak ni jesti. Međutim, Vijeće drugih životinja je odlučilo da Malom Tigru treba kupiti bicikl i kacigu. Svi su ga podučavali kako se koči, što znače pravila i znakovi u prometu i najvažnije: uvijek oprezno voziti.

U ovoj knjizi se uči ponašanju u prometu, teoretski i praktično gotovo sve. Knjiga bogato oslikava situacije dok Mali Tigar uči voziti bicikl, uči nas ponašanju u prometu i puna je poučnih i zabavnih elemenata primjerenih djeci predškolske i školske dobi.

Priča je puna raznolikih i osebujnih likova što posebno privlači mlade čitatelje. Tekstualni i likovni dio stvaraju snažan doživljaj koji nas pridobija da knjigu čitamo u jednom dahu. Tim više što se radi o autorskoj knjizi kakve su svojstvene Janoschu.
TIGAR I MEDO U PROMETU
Tvrdi uvez
48 stranica
79,00 kn
ISBN 978-953-6954-69-8
autor i ilustrator: Janosch
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hum naklada d.o.o.  //  Mandrovićeva 3a  //  10000 Zagreb  //  tel. 01/2306025  //  fax. 01/2306026  //  hum-naklada@inet.hr
Društvo upisano kod Trgovačkog suda u Zagrebu, MBS 080374838, temeljni kapital: 20.000,00kn uplaćen u cijelosti,
članovi društva: Božo Markota i Konstilija Nikolić Markota
»Vrckasta abeceda«, autorice Smiljane Kovač Prugovečki i ilustratorice Vanje Bandalo, namijenjena je prije svega djeci predškolske dobi, ali i njihovim roditeljima.
»Vrckasta abeceda« je stručno opremljen i pomno didaktički oblikovan radni materijal koji naglašava važnost uključenosti i suradnje djeteta i odraslog. Ona predviđa vrijeme koje će dijete i odrasli zajedno provesti u razgovoru, igri, učenju i istraživanju. U suvremenom, užurbanom načinu življenja, mi odrasli nerijetko zaboravimo na vrijednost i važnost vremena za razgovor, za pričanje s djetetom.
Po čemu je još ova slovarica drugačija?
– Ona polazi od djetetova neposrednog iskustva. Opisne slike, ponegdje u formi stiha, sadrže u sebi pojmove bliske djetetu. One vrve riječima koje opisuju radnje, kretanje, glasanje, dakle, općenito dinamikom koja odmah pobuđuje doživljaj. 
– Usmjerena je na glas. Usmjerena je na slušanje. Razvija fonematski sluh, brusi slušnu diskriminaciju glasova kroz pomno odabrane primjere.
– Vodi brigu o bogatom govorno-jezičnom poticajnom okruženju, a što je od iznimne važnosti za razvoj predčitačkih vještina djeteta. 
Iako su uz svako slovo/glas ponuđeni zanimljivi, zaigrani, djeci bliski tekstovi i ilustracije prštavog, privlačnog kolorita koje uvode dijete u svijet glasova/slova, sama autorica ističe da materijal treba koristiti na kreativan način, a što je iznimno važno u radu s djetetom. 
Ova interaktivna slikovnica potiče dijete na raznovrsne aktivnosti i igru: na modeliranje, na izrezivanje detalja, na smišljanje novih rješenja, razvija mu maštu. Ona na cjelovit način pristupa djetetu. 
Pritom, u zajedničkoj akciji istraživanja glasova, pruža se puno prilika za razvoj i njegovanje odnosa djeteta i odraslog, s tim da autonomija i samostalnost djeteta u procesu učenja ne bi smjela biti upitna. S druge strane, ovako koncipirana slovarica/slikovnica uvodi odraslog/roditelja u bolje razumijevanje djetetovog aktualnog razvojnog trenutka kao i mogućnosti za podupiranje djeteta u procesu učenja. 
I na kraju, važno je istaknuti da je riječ o izdanju iz pera i kista dviju vrsnih praktičarki. Autorica i ilustratorica, dugogodišnje suradnice, kroz vlastitu odgojno obrazovnu praksu i višegogodišnji rad s djecom, nebrojeno su puta provjerile izabrane sadržaje. To je ujedno i najbolja preporuka budućim korisnicima za izbor upravo ove radne slikovnice.

- Soraja Čamber Vertlberg, psiholog
Klikni na sliku naslovnice
i pogledaj dio sadržaja.
VRCKASTA ABECEDA
Meki uvez
Slovarica: 48 stranica
+ radni listovi - sličice za izrezivanje
+ radni listovi - slova za izrezivanje
99,00 kn
ISBN 978-953-6954-76-6
autorica:
Smiljana Kovač - Prugovečki
ilustratorica: Vanja Bandalo
Nevjerojatan i istančan osjećaj za dječju igru i maštu ostao je sačuvan u osebujnom biću Ane Došen koja ponovno kroz zabavnu priču Dva gušterića pokazuje didaktičke smjernice u samom pristupu odgoju djece. Poruka priče je jasna sa snažnom iskustvenom i moralnom dimenzijom; ona nedvosmisleno upućuje na potrebu ustrajnosti i strpljivosti te na važnost stjecanje znanja i mudrosti u životu.

- Božo Markota
DVA GUŠTERIĆA
Meki uvez
65 stranica
69,00 kn
ISBN 978-953-6954-79-7
Autorica: Ana Došen
Ilustratorica: Milena Đurđević
Bojanku – razmišljanku „Kravata“ izvrsno je osmislila kolegica Ljiljana Ivković uz ilustratoricu Gordanu Pap, objedinjujući područja znanja i vještina koja su potrebna za usvajanje predvještina čitanja i pisanja.
Zadaci koje stihovi oslikavaju potiču djecu na razmišljanje i rješavanje zadanih situacija. Strukturirani su od lakših prema težim čime autorica poštuje metodički pristup rješavanju radnih listova. Zadaci potiču aktivnu pažnju, razmišljanje, pamćenje, razvoj grafomotornih vještina i veoma pozitivno utječu na bogaćenje djetetovog rječnika što u konačnici olakšava snalaženje u daljnjem obrazovnom procesu.
Radni listovi su osmišljeni jednostavno (bez pretjeranih grafičkih i kolorističkih zadataka) sugerirajući djeci osmišljavanje kvalitetnih odgovora.
Za djecu koja vole crtati, bojati i rješavati grafomotorne zadatke ova bojanka - razmišljanka bit će prava poslastica. Ona djeca koja, pak, imaju poteškoća s grafomotornim vještinama ili odbijaju crtanje (i sve što je u vezi s olovkom ili bojom) u ovoj bojanci-razmišljanci pronaći će jednostavne i zanimljive zadatke koji će ih zainteresirati za rad i olakšati im savladavanje grafomotornih vještina koje su važne za dobar početak pisanja.
Pozdravljam ovaj rad Ljiljane Ivković i Gordane Pap kao visokovrijedan u moru radnih listova za predškolce.

- Maja Kovačević Gligorović, prof. logoped
  Stručni suradnik-savjetnik

KRAVATA
Meki uvez
32 stranice
25,00 kn
ISBN 978-953-6954-70-4
Autorica: Ljiljana Ivković
Ilustratorica: Gordana Pap